Ryzyko zakażenia pojawia się głównie w rejonach o niskim poziomie higieny w przygotowywaniu i podawaniu posiłków. Szacuje się, że co roku choruje ok. 22 milionów ludzi, z czego u ponad 200 tysięcy osób choroba kończy się zgonem. Największe ryzyko zachorowań występuje w Azji Południowej (Indie, Nepal i kraje ościenne), w Azji Południowo-Wschodniej (Indonezja), w Ameryce Południowej (Peru) oraz w Afryce Północnej i Zachodniej. Najwyższą śmiertelność obserwuje się u dzieci poniżej 4 lat. W Europie większość zachorowań na dur brzuszny to przypadki zawleczone z innych krajów, głównie z Indii, Pakistanu i Bangladeszu. W Polsce odnotowuje się pojedyncze zachorowania.
Okres wylęgania duru brzusznego wynosi od 1 do 3 tygodni. W tym czasie bakterie, które już wniknęły do przewodu pokarmowego zadomawiają się w jelicie krętym i poprzez nabłonek jelitowy wnikają do układu limfatycznego, gdzie rozpoczynają rozmnażanie. Później z krwią dostają się do wątroby i tam ponownie się namnażają. Produkowana przez bakterie endotoksyna uszkadza układ nerwowy, narządy takie jak wątroba, śledziona, a nawet mięsień sercowy. Dodatkowo w jelitach mogą powodować stany zapalne, a nawet martwicę.
Początkowo u chorego pojawia się lekka gorączka. Niedługo później dochodzą do tego bóle głowy, ogólne pogorszenie samopoczucia, osłabienie i utrata łaknienia. Po około 6 dniach gorączka stabilizuje się na poziomie 39 – 40 °C, a po 10 dniu na klatce piersiowej i brzuchu mogą pojawić się bladoróżowe plamki zwane różyczką durową. Znika ona w kilka dni później, pozostawia jednak na skórze drobne przebarwienia. Po około 4 tygodniach dur brzuszny zaczyna ustępować.
W trzecim okresie mogą pojawić się powikłania:
Jeśli w trzeciej fazie choroby nie dojdzie do zgonu pacjenta, rozpoczyna się czwarty okres, w którym następuje powolny powrót do zdrowia. Dur brzuszny kończy się zgonem w 10-30% nieleczonych przypadków. Dlatego tak ważna jest znajomość objawów, profilaktyka oraz szczepienia zapobiegające zachorowaniu.
Aby skutecznie zabezpieczyć się przed durem brzusznym należy połączyć dwa sposoby profilaktyki: szczepienia przeciw tej chorobie oraz przestrzeganie zasad higieny.
Przed podróżą w odległe zakątki świata umów się odpowiednio wcześniej na wizytę z lekarzem medycyny podróży. Podczas konsultacji lekarz m. in. poinformuje o sytuacji zdrowotnej w regionie planowanej wycieczki, zaleci odpowiednie wyposażenie apteczki podróżnej, przekaże wytyczne dotyczące bezpiecznego zachowania i zapobiegania chorobom w kraju do którego się wybierasz, zaproponuje wykonanie szczepień przed podróżą.
Podczas urlopu pij tylko wodę butelkowaną! Dotyczy to też płukania jamy ustnej po umyciu zębów, jak i przemywania butelek i smoczków dla dzieci.
Drinki i napoje zamawiaj bez dodatku lodu. Nigdy nie masz pewności jakiej wody użyto - czy z kranu, czy z butelki. Najbezpieczniejszą opcją jest wybór schłodzonych napoi w butelce lub puszce.
Owoce i warzywa należy starannie umyć przed spożyciem, a najlepiej obrać ze skórki.
Przed każdym posiłkiem należy starannie umyć ręce! Jak robić to dokładnie przeczytasz TUTAJ
Przechorowanie duru brzusznego ani szczepienie przeciw durowi brzusznemu nie daje odporności na całe życie. Szczepienie podstawowe składa się z trzech dawek szczepionki w schemacie 0-1-12 miesięcy. Pierwszą i drugą dawkę szczepionki należy podać w odstępie 1 miesiąca. Trzecią dawkę szczepionki podać w 12 miesiącu od podania pierwszej dawki. Szczepienie przypominające - pojedyncze dawki szczepionki należy podawać w odstępach co 3 - 5 lat.
Szczepienia przeciw durowi brzusznemu są zalecane:
ZAPRASZAMY NA WIZYTĘ W NASZEJ PRZYCHODNI W KATOWICACH
Przychodnia Mark-Med / ul. Stara Kłodnicka 43, Katowice / REJESTRACJA: 667 937 572
KONTAKT
GODZINY OTWARCIA
MENU
Nasz adres:
ul. Stara Kłodnicka 43
40-703 Katowice (woj.śląskie)
Napisz do nas:
mark-med@mark-med.pl
NASZE USŁUGI
Zadzwoń do nas:
+48 (32) 7818704
+48 667 937 572
Od poniedziałku do piątku
8:00 - 18:00