Wiele grzybów jadalnych jest podobnych do grzybów trujących. Niedoświadczeni zbieracze mogą łatwo się pomylić. Dlatego przed zatruciem się grzybami może nas uchronić albo bardzo dobra znajomość grzybów, albo zbieranie gatunków powszechnie znanych. Długoletni zbieracze doskonale wiedzą, że nie należy zbierać grzybów, które mają białe lub pomarańczowe blaszki pod kapeluszem. I my też pamiętajmy o tej zasadzie!
Zatrucie grzybami - objawy.
Toksyny grzybów bowiem wywołują nie tylko zaburzenia gastryczne, ale również atakują układ nerwowy, wywołując zburzenia neurologiczne i halucynacje. A popularna olszówka czyli krowiak podwinięty powoduje rozpad czerwonych ciałek krwi. Dlatego po wystąpieniu jakichkolwiek niepokojących objawów po zjedzeniu grzybów trzeba niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się po ok 3-6 godzin od zjedzenia i mogą to być dolegliwości typowe dla zatrucia pokarmowego:
bóle brzucha
nudności
wymioty
biegunka
Niektóre gatunki grzybów mogą powodować też cały szereg innych dolegliwości:
zaburzenia świadomości, halucynacje;
przyspieszone lub spowolnione bicie serca;
obfite, zlewne poty;
rozszerzenie lub zwężenie źrenic;
drżenie mięśni;
spadek ciśnienia;
zaczerwienienie twarzy;
Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc.
Pierwsza i najważniejsza sprawa – nie lekceważmy objawów zatrucia jeżeli w ostatnim czasie jedliśmy grzyby. O ile kłopoty z sercem, oddechem czy np. halucynacje z pewnością wzbudzą niepokój, to zwykły ból brzucha czy wymioty łatwo zignorować. W przypadku poważnych zatruć organizm nie poradzi sobie sam z trucizną i niezbędna jest pomoc lekarza. Poza tym czas ma ogromne znaczenie ponieważ trucizna uszkadza wątrobę – im szybciej poszkodowany znajdzie się pod opieką lekarza tym większa szansa na szczęśliwe zakończenie.
Stanowcza większość śmiertelnych zatruć spowodowana jest zjedzeniem muchomora sromotnikowego. W przypadku tego grzyba pierwsze objawy pojawiają się bardzo późno – zwykle 8 do 12 godzin od zjedzenia, ale może to być nawet dopiero na drugi dzień. Po pewnym czasie pojawia się poprawa samopoczucia, po której następuje ponowne pogorszenie i często zgon.
u osoby przytomnej sprowokowaniu wymiotów;
zebraniu wymiocin, resztek zjedzonej potrawy lub samych grzybów w celu przekazania do analizy;
dokładnego ustalenia kto jeszcze jadł tą samą potrawę;
wezwanie pogotowia lub udanie się do szpitala;
---- UWAGA! ----
W przypadkach zatruć grzybami leczeniu poddaje się WSZYSTKIE osoby, które zjadły potrawę z trującymi grzybami,
nawet te, które nie wykazują żadnych niepokojących objawów.
Kilka cennych porad, które pomogą zapobiec zatruciu:
jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości odnośnie jakiegoś grzyba – nie zbieraj go, a już na pewno nie jedz!
nie kupuj grzybów pochodzących z nieznanego źródła;
najlepiej w ogóle nie jedz grzybów przetworzonych jeśli nie jesteś pewny ich pochodzenia;
jeżeli zbierasz grzyby – unikaj osobników młodych – łatwiej o pomyłkę odnośnie gatunku;
najlepiej w ogóle nie zbieraj grzybów z blaszkami na spodzie kapelusza – wszystkie najbardziej trujące mają blaszki, podczas gdy wśród tych z „gąbką” praktycznie nie ma groźnych gatunków;
najlepiej w ogóle zrezygnować z podawania potraw z grzybami małym dzieciom – ich organizmy są szczególnie podatne na trucizny, a skutki nawet niewielkiego zatrucia mogą być tragiczne w skutkach.
ZAPRASZAMY NA WIZYTĘ W NASZEJ PRZYCHODNI W KATOWICACH
Przychodnia Mark-Med / ul. Stara Kłodnicka 43, Katowice / REJESTRACJA: 667 937 572
Katowice, ul. Stara Kłodnicka 43
pn.-pt.: 8:00-18:00
Rejestracja: 667 937 572
Przychodnia Mark-Med
w Katowicach
KONTAKT
GODZINY OTWARCIA
MENU
Nasz adres:
ul. Stara Kłodnicka 43
40-703 Katowice (woj.śląskie)
Napisz do nas:
mark-med@mark-med.pl
NASZE USŁUGI
Zadzwoń do nas:
+48 (32) 7818704
+48 667 937 572
Od poniedziałku do piątku
8:00 - 18:00