Listerioza jest chorobą wywoływaną przez bakterie Listeria monocytogenes, które są szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Do zakażenia człowieka dochodzi najczęściej przez spożycie żywności zanieczyszczonej tym drobnoustrojem, głównie wieprzowiny, drobiu, serów z niepasteryzowanego mleka krowiego. Wysokim ryzykiem odznaczają się także produkty RTE (Ready to Eat) tzw. do bezpośredniego podania/spożycia. Warunki chłodnicze, krótka pasteryzacja czy mrożenie nie chronią tej żywności przez namnożeniem się Listeria monocytogenes, jeśli dojdzie na etapie produkcji do zanieczyszczenia żywności tymi bakteriami.

 

 

Kto jest najbardziej narażony na zachorowanie na listerozę?

 

Najbardziej narażonymi na zakażenie Listeria monocytogenes są osoby z obniżoną odpornością tj. dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze, pacjenci przyjmujący leki immunosupresyjne. Zachorowanie kobiety w ciąży powoduje poronienie, martwe urodzenie lub zespół chorobowy u noworodka. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i posocznicy.'

 

Objawy listerozy.

 

Objawy zakażenia listerią pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu.

Do najczęściej spotykanych objawów należą:

  • wysoka gorączka

  • bóle stawów i mięśni

  • wymioty

  • biegunka

  • drgawki

  • czasowa utrata przytomności

 

Niezdiagnozowana w porę listerioza może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia lub też sepsy.

 

 

Listeroza w ciąży.

 

Konsekwencje zachorowania na listeriozę przez kobietę w ciąży mogą być tragiczne w skutkach. Kobiety w ciąży są szczególnie podatne na zachorowanie ze względu na osłabienie układu odpornościowego. Największe obciążenie odporności maja kobiety będące w III trymestrze ciąży.

 

Jakie skutki może mieć zachorowanie na listerozę w ciąży? Przede wszystkim może dojść do poronienia, porodu martwego płodu czy też płodu z ciężką postacią listeriozy wrodzonej - szanse przeżycia noworodka są wtedy niewielkie. Noworodki zarażone tą bakterią mają często zapalenie spojówek oraz błon śluzowych nosa, a czasem również objawy zapalenia płuc. Towarzyszą temu zmiany skórne, drobne pęcherzyki i wybroczyny. Od kobiety ciężarnej zakażeniu może ulec płód lub noworodek, tuż po przyjściu na świat. Najważniejsze jest, aby po rozpoznaniu choroby jak najszybciej wdrożyć antybiotykoterapię, która może zapobiec zakażeniu płodu i wielu innym, groźnym powikłaniom zarówno dla matki jak i dla dziecka. Jeśli dziecko urodzi się zakażone niezwłocznie zostaje poddane antybiotykoterapii. Leczenie zazwyczaj trwa ok. 2-6 tygodni.

 

 

 

Jaka jest obecnie sytuacja zachorowalności na świecie?

 

  • Republika Południowej Afryki - od 2017 r. odnotowano blisko 1000 zachorowań w 3 prowincjach Gauteng, Western Cape i KwaZulu-Natal. Zachorowania są związane ze spożyciem lokalnego rodzaju wędliny (Bologna sausage/„polony”), która była dostępna w sprzedaży także w 15 innych krajach Afryki (Angola, Botswana, Demokratyczna Republika Konga, Gana, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambik, Namibia, Nigeria, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Suazi). Wszystkie ww. kraje wycofały już podejrzany produkt ze sprzedaży.

 

  • Australia - w marcu 2018 r. odnotowano zachorowania związane ze spożyciem melonów kantalupa. Owoce, pochodzące od jednego producenta, podlegały także eksportowi do Hong Hongu, Japonii, Kuwejtu, Malezji, Omanu, Kataru, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Bahrajnu i na Seszele.

 

  • Europa - zidentyfikowano przyczynę licznych zachorowań na listeriozę występujących od 2015 r.  w Austrii, Dani, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Źródłem bakterii Listeria okazała się mrożona kukurydza obecna także w mrożonych mieszankach warzywnych, produkowanych i pakowanych na terenie UE. Zanieczyszczone partie żywności zostały już wycofane ze sprzedaży. Ogniska listeriozy na terenie Europy nie mają związku epidemiologicznego z zachorowaniami w RPA.

 

Ze względu na możliwy długi okres inkubacji choroby (zwykle 1 -3 tygodnie, a nawet do 70 dni) i obecność żywności zanieczyszczonej chorobotwórczymi bakteriami w wielu krajach świata, istnieje możliwość wystąpienia nowych zachorowań.

 

 

 

Zalecenia dla podróżujących

 

W związku z występowaniem na kontynentach afrykańskim i australijskimi zagrożeń ze strony także innych chorób zakaźnych, przed podróżą w te regiony należy skontaktować się z lekarzem medycyny podróży lub lekarzem medycyny tropikalnej, który udzieli informacji nt. zasad przygotowania się do podróży.  Wizyta u tego specjalisty powinna odbyć się nie później niż 6-8 tyg. przed planowaną podróżą, co pozwoli na przyjęcie zalecanej przez lekarza profilaktyki.

 

W trakcie pobytu zapobieganie zachorowaniu na listeriozę polega na przestrzeganiu podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków - więcej informacji na ten temat znajduje się w materiale „Pięć kroków do bezpiecznej żywności”,
w razie zachorowania natychmiast poproś o pomoc lekarską.


Po powrocie z podróży. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych po powrocie (zwykle 1-3 tygodnie, a nawet do 2 miesięcy) należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, informując o przebytej podróży.

 


 

ZAPRASZAMY NA KONSULTACJE W NASZEJ PRZYCHODNI W KATOWICACH!

Przychodnia Mark-Med / ul. Stara Kłodnicka 43, Katowice  / REJESTRACJA: 667 937 572

 

POLUB NAS NA FACEBOOK'U

 

Dlaczego wykonywanie badań profilaktycznych jest takie ważne?
Listerioza
21 kwietnia 2018

Poniedziałek - piątek

8:00 - 18:00

 

NASZE USŁUGI

 

ul. Stara Kłodnicka 43

40-703 Katowice (woj.śląskie)

 

Zadzwoń do nas:

+48 (32) 7818704

+48 667937572

 

Napisz do nas:

markmed@inetia.pl

 

Pediatria i Neonatologia

Podstawowa Opieka Zdrowotna

Kardiologia

Diabetologia

Geriatria

Medycyna podróży

Medycyna pracy

Medycyna szkolna

Gabinet zabiegowy, pracownia USG

MENU

O nas

Strona główna

Kadra

Usługi

Aktualności

GODZINY OTWARCIA

KONTAKT