Czerwonka bakteryjna to zakaźna choroba układu pokarmowego wywoływana przez bakterię z rodzaju Shigella. Szigeloza występuje na całym świecie, ale najwięcej zachorowań stwierdza się w krajach o klimacie gorącym. Zakażenie następuje drogą pokarmową, przez bezpośredni kontakt z chorym lub przez zanieczyszczone wydalinami chorej osoby pokarmy, wodę czy przedmioty codziennego użytku. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci, osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością, ponieważ może doprowadzić do niebezpiecznego odwodnienia i wielu powikłań.
Czerwonka bakteryjna to zakaźna choroba przewodu pokarmowego, której jednym z charakterystycznych objawów jest krwawa biegunka. Choroba wywoływana jest przez bakterie z rodzaju Shigella obejmujące cztery gatunki, różniące się właściwościami biochemicznymi i antygenowymi:
Czynnikiem chorobotwórczości bakterii Shigella są toksyny wytwarzane przez bakterie w przewodzie pokarmowym. Czerwonka bakteryjna nazywana potocznie szigelozą zaliczana jest do chorób brudnych rąk. Źródłem zakażenia jest zawsze człowiek. Zakażenie następuje na drodze fekalno-oralnej, w wyniku kontaktu z chorym, nosicielem lub przez zanieczyszczone wydalinami zakażonych osób produkty pokarmowe, przedmioty codzienne użytku, czy też wodę stosowaną do picia lub kąpieli. Patogeny mogą być przenoszone również w sposób mechaniczny przez muchy. Bakteria występuje w przewodzie pokarmowym osób zakażonych, skąd może dostawać się do gleby lub wody, a także na powierzchnie, np. w toaletach. Szczyt zachorowań na czerwonkę bakteryjną odnotowuje się najczęściej w okresie letnio-jesiennym.
Bakterie Shigella są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Okres przeżycia bakterii poza organizmem człowieka jest krótki i zależy od odmiany bakterii, temperatury i warunków środowiska.
Czerwonka bakteryjna stanowi problem zdrowotny przede wszystkim w krajach rozwijających się, nie jest obecnie powszechnym zakażeniem w Europie. W Polsce w 2019 roku odnotowano 37 zachorowań na czerwonkę bakteryjną, natomiast w 2018 roku, aż 284. Częstość hospitalizacji wynosi ok. 53 - 85%.
Szacuje się, że na czerwonkę bakteryjną na całym świecie choruje rocznie około 165 mln ludzi, z czego około 163 mln zachorowań występuje w krajach rozwijających się. Rocznie z powodu zakażenia bakterią Shigella umiera ok. 1,1 mln osób, głównie są to dzieci do 5. roku życia. W niektórych rejonach Azji i Afryki czerwonka bakteryjna jest jedną z głównych przyczyn zgonu dzieci do lat 5.
Zachorowania spowodowane przez Shigella flexneri są najczęściej rejestrowane w krajach rozwijających się. Shigella dysenteriae występuje przede wszystkim w krajach najuboższych w Afryce i Ameryce Południowej, wywołując około 6% zachorowań. Są to zachorowania o ciężkim przebiegu i dużej śmiertelności, szerzące się epidemicznie – często wywołane szczepami opornymi na wiele leków przeciwbakteryjnych. Epidemie czerwonki bakteryjnej pojawiają się w okresie klęsk żywiołowych i ruchów ludności, najczęściej w środowiskach o znacznym przeludnieniu i bardzo złych warunkach sanitarno-higienicznych, np. w obozach dla uchodźców czy w rejonach walk.
Wśród grup zwiększonego ryzyka zakażenia Shigella są małe dzieci, które nie mają wykształconych nawyków higienicznych, osoby z chorobami przewlekłymi przebywające w domach opieki długoterminowej, osoby zakażone HIV, mężczyźni utrzymujący kontakty seksualne z innymi mężczyznami, więźniowie, osoby przebywające w zatłoczonych, zaniedbanych higieniczne warunkach socjalno-bytowych. Ryzyko nabycia zakażenia bakterią Shigella w Polsce jest małe. Czerwonka bakteryjna stanowi zagrożenie dla podróżnych udających się przede wszystkim do krajów strefy tropikalnej i rozwijających się.
Po około 2 do 10 dni od kontaktu z czynnikiem zakaźnym pojawiają się pierwsze objawy choroby takie jak:
Czerwonka bakteryjna jest chorobą uleczalną i samoograniczającą się. Jej objawy zwykle całkowicie ustępują po 5-10 dniach, nawet bez podjęcia leczenia.
Ciężka postać czerwonki bakteryjnej może wymagać hospitalizacji, objawy obejmują wówczas:
Podczas trwania choroby najważniejsze jest, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Na powikłania po przechorowaniu szigelozy narażone są osoby z obniżoną odpornością, chorzy na AIDS, a także osoby niedożywione. Najgroźniejsze powikłania czerwonki bakteryjnej to:
Przebycie choroby wytwarza odporność na co najmniej kilka lat, jednakże jest to odporność na określony gatunek bakterii i nie zapobiega zakażeniu innym gatunkiem Shigella. Choroba może również przechodzić w stan przewlekły utrzymujący się kilka miesięcy lub lat. Około 10% osób z bezobjawową i objawową czerwonką bakteryjną staje się nosicielami pałeczek Shigella.
Bakterie z rodzaju Shigella wywołują stan chorobowy o podobnych objawach jakie wywołują inne bakterie atakujące przewód pokarmowy, dlatego rozpoznanie objawów czerwonki bakteryjnej na podstawie samych objawów klinicznych jest praktycznie niemożliwe. W celu potwierdzenia choroby konieczne jest wykonanie badań laboratoryjnych obejmujących badanie próbki kału. Laboratoryjnym kryterium rozpoznania czerwonki bakteryjnej jest wyhodowanie i izolacja rodzaju Shigella oraz wykonanie antybiogramu, które sprawdzi wrażliwość wyhodowanego szczepu bakterii na antybiotyki i pomoże dobrać właściwe leczenie.
W przypadku podejrzenia zachorowania na czerwonkę bakteryjną np. po powrocie z podróży należy pilnie zgłosić się do lekarza rodzinnego. Wystąpienie objawów nasilonego odwodnienia, trudności z oddychaniem, objawów neurologicznych, biegunki z krwią lub ostrego bólu brzucha wymaga wezwania pogotowia ratunkowego lub udania się na szpitalny oddział ratunkowy.
Leczenie czerwonki bakteryjnej w przypadkach o cięższym przebiegu lub u osób z grupy ryzyka polega na wdrożeniu antybiotykoterapii oraz leczenia wspomagającego, które ma głównie na celu zapobieganie wystąpienia odwodnienia organizmu i innych groźnych powikłań. W przebiegu czerwonki bakteryjnej stosuje się również płynną i lekkostrawną dietę. W razie wystąpienia gorączki i biegunki krwotocznej należy stosować leki przeciwgorączkowe na bazie paracetamolu, a unikać leków przeciwgorączkowych zawierających ibuprofen ze względu na ryzyko nasilenia krwawienia.
Po ok. 3 dniach od zakończenia leczenia powtarza się badania mikrobiologiczne kału, w razie dodatnich wyników należy je powtórzyć po kolejnych 2 tygodniach do czasu ustąpienia nosicielstwa. U osób z otoczenia chorego wykonuje się jednokrotne badanie bakteriologiczne kału. Nosicielstwo bakterii w przewodzie pokarmowym po przebytej infekcji wynosi około 3-4 tygodnie. Rokowanie w czerwonce bakteryjnej jest dobre pod warunkiem wczesnego rozpoznania, co pozwala ograniczyć częstość występowania powikłań choroby. Śmiertelność w czerwonce bakteryjnej wynosi poniżej 1%. Jednak w przypadku zakażeń najgroźniejszym gatunkiem Shigella dysynteriae śmiertelność w krajach Dalekiego i Środkowego Wschodu oszacowano na 15–25%.
W Polsce obowiązuje nakaz zgłaszania i rejestracji zachorowań na czerwonkę bakteryjną. Każdy rozpoznany przypadek choroby jest rejestrowany w Okręgowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
CZERWONKA BAKTERYJNA - ZAPOBIEGANIE.
Obecnie nie ma szczepionki zapobiegającej zakażeniom szigelozą. Aby zapobiec chorobie, należy przede wszystkim:
OBOWIĄZKOWE BADANIA NA OBECNOŚĆ SHIGELLA
Na mocy ustawy z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach (Dz. U. Nr 126, poz.1384 z późniejszymi zmianami) art.6 i art.7, oraz związanych z nią rozporządzeń Ministra Zdrowia, w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się zatruć pokarmowych o etiologii bakteryjnej, obowiązkowe jest przeprowadzanie bakteriologicznego badanie kału w kierunku nosicielstwa pałeczek jelitowych Salmonella i Shigella u osób:
ZAPRASZAMY NA WIZYTĘ W NASZEJ PRZYCHODNI W KATOWICACH
Przychodnia Mark-Med / ul. Stara Kłodnicka 43, Katowice / REJESTRACJA: 667 937 572
Katowice, ul. Stara Kłodnicka 43
pn.-pt.: 8:00-18:00
Rejestracja: 667 937 572
Przychodnia Mark-Med
w Katowicach
KONTAKT
GODZINY OTWARCIA
MENU
Nasz adres:
ul. Stara Kłodnicka 43
40-703 Katowice (woj.śląskie)
Napisz do nas:
mark-med@mark-med.pl
NASZE USŁUGI
Zadzwoń do nas:
+48 (32) 7818704
+48 667 937 572
Od poniedziałku do piątku
8:00 - 18:00