Jad kiełbasiany to inaczej toksyna botulinowa jest jedną z najsilniejszych trucizn. Zatrucie jadem kiełbasianym zawsze należy traktować jako potencjalnie śmiertelną chorobę, która poraża mięśnie, wywołuje wymioty, ból brzucha, utrudnia połykanie, zaburza widzenie. Do zatrucia dochodzi najczęściej drogą pokarmową. Niebezpieczne są niewłaściwie sterylizowane konserwy i przetwory z mięsa, ryb lub jarzyn.

 

 

JAKIE SĄ OBJAWY ZATRUCIA JADEM KIEŁBASIANYM?

 

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym mogą wystąpić po okresie od 2 godzin do 8 dni, zwykle 12-72 godzin po spożyciu zakażonej żywności. Okres wylęgania zakażenia laseczką jadu kiełbasianego zależy od ilości spożytej toksyny. 

 

Na początku mogą wystąpić:

  • osłabienie;

  • nudności,

  • wymioty ;

  • biegunka;

 

W dalszej kolejności pojawiać się mogą:

  • zaburzenia widzenia; 

  • opadanie powiek;

  • poszerzenie źrenic;

  • światłowstręt;

  • niewyraźna mowa; 

  • trudności z połykaniem; 

  • osłabienie rąk i nóg;

  • suchość w ustach;

  • trudności z oddawaniem moczu;

 

W ciężkich przypadkach może wystąpić duszność z powodu osłabienia mięśni oddechowych.

 

 

RODZAJE BOTULIZMU

 

1. Botulizm jatrogenny - powstaje wskutek spożywania toksyny botulinowej (typu A) pod postacią iniekcji. Charakterystycznym symptomem tego zatrucia jest ogólne osłabienie chorego, z towarzyszącą suchością w jamie ustnej, opadaniem powiek, podwójnym widzeniem oraz dysfagią. 

 

2. Botulizm pokarmowy - związany jest ze spożywaniem żywności zarażonej toksyną botulinową, która po przedostaniu się do układu pokarmowego ulega przekształceniu i dociera z jelita cienkiego do krwiobiegu. Następnie poprzez krew transportowana jest do płytek mięsniowo-nerwowych. 

 

3. Botulizm dziecięcy - jest dolegliwością występującą najczęściej u niemowląt. Powstaje w wyniku spożycia miodu, który zawiera w swoim składzie przetrwalniki toksyny botulinowej. Dlatego dzieciom, które nie ukończyły jeszcze pierwszego roku życia, nie powinno podawać się miodu. Przetrwalniki zwykle kiełkują w jelicie grubym dziecka, prowadząc do kolonizacji jelit. U dorosłych z kolei toksyna zwykle nie zasiedla jelit, gdyż posiadają oni prawidłową florę bakteryjną (w przeciwieństwie do niemowląt, u których nie jest ona do końca ustabilizowana, przez co sprzyja namnażaniu się patogenów).

 

4. Botulizm inhalacyjny - pierwszy jego przypadek został opisany w 1962 roku w Niemczech. Dotyczył on trzech pracowników, u których doszło do zakażenia wskutek kontaktu z aerozolem zawierającym toksynę botulinową typu A, podczas sekcji zwierząt poddanych wcześniej działaniu tej toksyny znajdujacej się w powietrzu. Objawy toksyny inhalacyjnej były zbliżone do tych występujących w botulizmie pokarmowym. 

 

5. Botulizm przyranny - tworzy się na skutek rozmnażania przetrwalników toksyny botulinowej w głębokich ranach, z martwicą tkanki. Dodatkowe zakażenie rany bakteriami tlenowymi powoduje, że tworzą się beztlenowe warunki, w których przetrwalniki wydzielają toksyny. Część toksyny z rany wchłaniana jest przez krew i powoduje objawy przypominające botulizm pokarmowy. Ponadto pojawia się wysoka temperatura, a okres botulizmu wynosi 2-3 tygodnie. 

 

6. Botulizm dorosłych pochodzenia jelitowego - jego powstawanie warunkują zmiany patologiczne występujące wcześniej w układzie pokarmowym, np. zmiana składu flory bakteryjnej na skutek przyjmowania antybiotyku. 

 

 

JAK WYGLĄDA LECZENIE BOTULIZMU?

 

Jeśli u osoby, która niedawno jadła konserwy lub przetwory, wystąpią opisane powyżej objawy, należy zgłosić się do lekarza w trybie pilnym. Zatrucie jadem kiełbasianym jest poważną chorobą, stwarzającą zagrożenie dla życia chorego. Nie należy wyrzucać żywności podejrzanej o wywołanie choroby.

 

Zakażenie laseczką jadu kiełbasianego wymaga hospitalizacji pacjenta. Większość przypadków niestety kończy się śmiercią.

 

Jad kiełbasiany usuwany jest z organizmu poprzez m.in. płukanie żołądka, głęboką lewatywę lub też wywołanie wymiotów. Przede wszystkim jednak należy podać pacjentowi surowicę antytoksyczną, która powoduje unieszkodliwienie toksyny botulinowej we krwi. Często niezbędne jest wspomaganie oddychania.

 

Pacjent do pełnej sprawności wraca w ciągu kilku miesięcy od momentu opanowania zakażenia.

 

 

JAK UNIKNĄĆ ZAKAŻENIA JADEM KIEŁBASIANYM?

 

Należy unikać spożywania pokarmów gdy podejrzewamy, że mogły być przechowywane w złych warunkach lub są po terminie daty ważności. Nie należy spożywać żywności konserwowej, jeśli wieczko konserwy jest wybrzuszone.

 

Gotowanie skażonej potrawy w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 10 minut inaktywuje toksynę.

 

Nie należy podawać miodu niemowlętom ze względu na potencjalne ryzyko skażenia.

 

Należy także w odpowiedni sposób przygotowywać domowe przetwory. Do bezpiecznych technik należy gotowanie pod ciśnieniem (116-130°C przez 30 min), marynowanie, duża zawartość cukru lub soli, przechowywanie produktów spożywczych w lodówce, zamrażanie.

 

 


 

ZAPRASZAMY NA WIZYTĘ W NASZEJ PRZYCHODNI W KATOWICACH!

Przychodnia Mark-Med / ul. Stara Kłodnicka 43, Katowice  / REJESTRACJA: 667 937 572

POLUB NAS NA FACEBOOK'U

 

Dlaczego wykonywanie badań profilaktycznych jest takie ważne?
Zatrucie jadem kiełbasianym
21 sierpnia 2018

Poniedziałek - piątek

8:00 - 18:00

 

NASZE USŁUGI

 

ul. Stara Kłodnicka 43

40-703 Katowice (woj.śląskie)

 

Zadzwoń do nas:

+48 (32) 7818704

+48 667937572

 

Napisz do nas:

markmed@inetia.pl

 

Pediatria i Neonatologia

Podstawowa Opieka Zdrowotna

Kardiologia

Diabetologia

Geriatria

Medycyna podróży

Medycyna pracy

Medycyna szkolna

Gabinet zabiegowy, pracownia USG

MENU

O nas

Strona główna

Kadra

Usługi

Aktualności

GODZINY OTWARCIA

KONTAKT